Piwa rzemieślnicze w pubie

0
1283
Rate this post

Gdy kilkadziesiąt lat temu na polskim rynku pojawiły się wielkie koncerny browarnicze, Polacy zachwycali się ich produktami. Znane w całej niemal Europie robiły prawdziwą furorę. Wtedy też lokalne browary zaczęły tracić na swojej popularności. Polacy zachwyceni tym co przyszło z zagranicy, nie chcieli już delektować się regionalnymi smakami.

W XXI wieku nastąpił pewien przełom. Właściwie zaczęło się to jeszcze w wieku XX. Nagle na polskim rynku znów coraz głośniej zaczęło robić się o piwach rzemieślniczych. Tych tradycyjnych, produkowanych według autorskich receptur i w mniejszych ilościach, niż robią to browary przemysłowe. Ludzie znów zaczęli pić takie piwa i szukać ich w lokalach. Dziś piwa rzemieślnicze w pubie pijane są niemal równie chętnie, co przemysłowe, a w niektórych regionach Polski, zdecydowanie chętniej. Popularność piw rzemieślniczych zaskakuje nawet samych producentów. Polacy znowu doceniają te wyjątkowe smaki, których w żadnym wypadku nie dostarczają producenci wielkich marek.